ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΟΥ            Αρχική Σελίδα   |   Βιογραφικό   |   Βιβλία   |   Λαογραφία   |   Νέα   |   Σύνδεσμοι   |   Επικοινωνία

     
     
  Τρεις Κεδαρίτες παίζουν πόκερ με το βασιλέα της Αιγύπτου Φαρούκ.

Ο Αγαθοκλής Νεοφύτου Φοαρτάς, όπως μου διηγήθηκε ο γιος του Σάββας, κέρδιζε αρκετά χρήματα από την αλευρομηχανή του και ενώ ο περισσότερος κόσμος της εποχής εκείνης δυσκολευότανε να τα βγάλει πέρα αυτός και η οικογένειά του ζούσαν άνετα.  Είχε όμως ένα πάθος με το τζόγο, ο Φοαρτάς, γι` αυτό και τα βράδια δεν έλειπε από τα καφενεία του χωριού. Καμιά φορά, τα καλοκαίρια, επισκεπτότανε τις Πλάτρες το πανέμορφο αυτό  θέρετρο όπου συνήθιζαν να παραθερίζουν αρκετοί ευκατάστατοι της εποχής εκείνης, όχι μόνο Κύπριοι αλλά κι από την κοντινή κοσμοπολίτικη Αλεξάνδρεια. Ανάμεσα σ` αυτούς κι ο βασιλέας της Αιγύπτου Φαρούκ που  παρέμενε στο ξενοδοχείο Forest Park Hotel έναν ολόκληρο μήνα.   

Ένα όμορφο καλοκαιρινό βράδυ λοιπόν, ο Φοαρτάς, ο συγχωριανός μας Φυλακτής Ηλία που ήταν παντρεμένος με τη Λούλα Μιλτιάδους από τις Πλάτρες μιαν εξαιρετική μοδίστρα, και εγκαταστημένος εκεί, καθώς και ο δάσκαλος Χρυσόστομος Μυριανθόπουλος, επίσης Κεδαρίτης που του άρεσε να παραθερίζει στο δροσερό και καταπράσινο αυτό μέρος, βρέθηκαν να παίζουν πόκερ στο ίδιο τραπέζι με τον βασιλέα Φαρούκ.

ε κάποια στιγμή ο Φαρούκ κοίταξε τα χαρτιά του και μετά έβαλε πέντε λίρες στο τραπέζι λέγοντας δυνατά:

«Μέσα....» 

«Μέσα…» απάντησαν  και οι άλλοι βάζοντας στο τραπέζι απάνω το ίδιο ποσό κι αφήνοντας στο τραπέζι από δυο χαρτιά που δεν τους έκαναν ζήτησαν άλλα.

«Κτυπώ», είπε ο Φαρούκ βάζοντας άλλες πέντε λίρες.

«Πάσο», απάντησαν μ` ένα στόμα ο Μυριανθόπουλος και ο Φυλακτής που δεν είχαν καλό χαρτί. Ο δε Φοαρτάς έμεινε για λίγο σκεφτικός να κοιτάζει μια το βασιλέα και μια τα χαρτιά του που ήταν πολύ καλά.

«Σίγουρα θα  μπλοφάρει αυτός...» σκέφτηκε και αφήνοντας το ανάλογο ποσό στο τραπέζι απάντησε:

«Μέσα». 

«Δέκα λίρες», ξανακτύπησε ο Φαρούκ.

«Μέσα», επέμενε κι ο Φοαρτάς.

«Είκοσι λίρες…» συνέχισε ο Φαρούκ που είχε άφθονο το χρήμα στη τσέπη και ο Φοαρτάς έμεινε να κοιτάζει μια τον αντίπαλο του και μια τους συντρόφους του.   Δεν είχε τόσα χρήματα ώστε να συνεχίσει το παιχνίδι. 

«Κτύπα και θα σου συμπληρώσω εγώ…» τον παρότρυνε ο Μυριανθόπουλος βγάζοντας τα χρήματα από το πορτοφόλι του. Έτσι κι έγινε. Κτύπησε το ποσό ο Φουαρτάς και στη συνέχεια αποδείχτηκε  πως ο Φαρούκ είχε μπλοφάρει. Ο Φοαρτάς με το Μυριανθόπουλο μοιράστηκαν το μεγάλο κέρδος ενώ μέσα τους χαίρονταν που δεν παρασύρθηκαν από την μπλόφα του βασιλέα.

Τρισευτυχισμένος επέστρεψε στο σπίτι του ο Φοαρτάς. Τόσα πολλά χρήματα δεν θα τα έπαιρνε από τ` αμπέλια και την αλευρομηχανή του ούτε σε διάστημα δύο χρόνων. Και φυσικά από τη μέρα εκείνη ποτέ δεν παράλειπε να διηγείται στους συγχωριανούς του την ιστορία αυτή. Κόμπαζε και χαμογελούσε ικανοποιητικά που δεν έπεσε στην παγίδα του βασιλέα Φαρούκ. 


Αντιγόνη Χριστοδουλίδου
Από το περιοδικό ''Οι Κέδαρες άλλοτε και σήμερα'' - Τεύχος Δεύτερο, Ιούλιος 2013

 
     
     

©   Antigoni  Christodoulides  ¤  Αντιγόνη  Χριστοδουλίδου   -  All rights reserved